tisdag 8 oktober 2013

kött?

Köttproduktionen och miljön från wikipedia
Globalt sett utgör såväl jordbruk som köttuppfödning ett hot mot den biologiska mångfalden,[4] även om uppfödning av nöt på extensivt bete ihagmarker i vissa fall bidrar till den biologiska mångfalden genom att skapa miljöer där flera ovanliga växter och insekter trivs. För att odla mat till djuren krävs stora arealer åkermark. Enligt rapporten Veganvegetarianallätare från Sveriges Lantbruksuniversitet kräver en blandkost 2 300 kvadratmeter per person och år medan den vegetariska kosten endast behöver 1 500 kvadratmeter per person. Minst mark behövs för den veganska kosten som endast kräver 1 000 kvadratmeter åker per person.
Däremot finns det enorma ökenområden som täcker stor del av jordens landområden, som skulle kunna förvandlas till betesmarker om man skulle börja bedriva boskapsskötsel där; Områden som inte kan användas till jordbruk på grund av de långa torrperioderna, vilket leder till jorderosion om där inte finns boskap, eller ytterligare utbredning av öknarna.[5]
Köttproduktionen orsakar större utsläpp av växthusgaser än transportsektorn. Globalt står boskapsuppfödningen för 18 procent av växthusgasutsläppen.[4] En vanlig mjölkko släpper ut cirka 154 kilo metan per år. Ett kilo metan bidrar lika mycket till växthuseffekten som 21 kg koldioxid gör.
Animaliska produkter i olika former kräver mycket mer energi än vegetabilier. I en Amerikansk studie[6] påvisades att:
  • USA:s boskapsdjur konsumerar fem gånger så mycket spannmål som den mängd som konsumeras av den amerikanska populationen människor.
  • 41 miljoner ton protein i säd blir till 7 miljoner ton animaliskt protein för humankonsumtion.
  • I medeltal förbrukas 28 kilokalorier (kcal) fossilt bränsle per kcal animaliskt protein för humankonsumtion. För nötkött och lammkött var förhållandena 54:1 respektive 50:1 kcal protein per fossil energi. Sädesslag kräver ca 3,3 kcal fossilt bränsle för varje kcal vegetabiliskt protein.
  • Varje kilo nötkött förbrukar 100 000 liter vatten om man räknar in produktionen av foder.
  • Varje år produceras 7 miljoner ton animaliskt protein i USA. Det ger 75 gram animaliskt protein per capita per dag. Tillsammnans med det vegetabiliska proteinet ger det 109 gram protein per capita.




Är det verkligen värt att äta kött? Man tar sig rätten till annan varelses kropp och liv, och samtidigt förstörs miljön. Och nej, människor är inte skapta för att äta kött. Kolla tänderna.
Jag vill inte vara så lat att jag faktiskt låter djur dö för att jag ska kunna tugga i mig dom och sen skita ut dom. Det handlar om mer än att något är gott. Det fungerar inte som argument.
Att äta kött för att det är gott, är som att våldta för att det är skönt.
Någon tar sig rätten till en annans liv.
- feministkilljoy.blogg.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar